k1.jpgk2.jpgk3.jpgk4.jpgk5.jpgk6.jpgk7.jpgk8.jpgk9.jpgk10.jpgDet var godt oppmøte av folk på denne flotte turen. Thorill Paulsen, fortalte om Trollskogen, Trolldagan m.m.

Her er eventyret fra Trollskogen, skrevet av Thorill Paulsen:

EVENTYRET

Det var en gang ei søt lita jente som var på tur til bestefar og bestemor. Ho gikk skogveien, og i venstrehanda si leide ho sin lillebror - som bare var 3 år gammel.

Det var en fin vårdag i skogen, og de to gikk og småprata med hverandre.

Da de var rett nedenfor den enslige furua som står oppi bakken oppover mot Ørntua på Staksvoll, så de en skikkelse sitte på ei lita tua. Ved siden av, sto der en sopelime. Jenta og gutten stoppet opp og så på denne skikkelsen som satt der og var lei seg.

Ho hadde musefletter i det lange mørke hodet sitt, ellers hadde ho på seg ei mørk kappe og ei flott moderne langbukse med SLENG i, men øynene som så på dem var sørgmodige.

Den lille gutten så på skikkelsen, som var ei jente, så sa han: ' Korr kjæm du ifra?'

Han så jo at ho ikke var fra Staksvoll.

" Jo, det kan æ førrtælle dæ," sa heksa, for det var det ho var - ei heks - " æ kjæm ifra Hæksedalen laaangt sørom Lødingen et sted. Æ kom flyganes på sopelimen min over Tjeldsundet i mårres. Æ hadde hørt om en plass som heite Staksvoll., og sku dit. Men så så æ opp mot sola og bei så blenda av solstrålan at æ bærre måtte se å komme mæ trygt og godt ned på jorda. Æ så ingen ting ...og kræsjlanda i ei stor furu. Sopelimen min bei heilt ødelagt, så nu kan æ ikkje flyge videre!"

" Stakkars deg!" sa den lille jenta som bare hadde stått og hørt på - " men koførr sku du tel Staksvoll?"

Ho lurte fælt på det, det var jo der bestefar og bestemor deres bodde......

" Jo, dokker skjønne at heime i Hæksedalen har vi det sånn at når vi bi 20 år gammel så ska vi prøve å finne nån menneska som vi ska være ækstra snill imot. Og så har æ hørt at på Staksvoll, på "Gammelgården", bruke det å være ei lita jente og en liten gutt på besøk. Æ trur det e besteforeldran deres som bor der. Det va dit æ hadde tænkt mæ idag, skjønne dokker."

Jenta og gutten så på hverandre, så sa de i kor: " Du kan bi med oss - vi e på tur dit...!"

Heksa blei så glad at ho tok til å danse en heidundranes hæksedans; tok gutten og jenta i hendene og danset rundt og rundt med dem!

Ja, sjøl sopelimen blei med i dansen!

Og fortar og fortar gikk det!

De blei heilt svimle alle sammen...men da dansen tok slutt, sto de alle midt på gårdsplassen til bestefar og bestemor!!!

Og sånn gikk det til at heksa fant fram til Staksvoll.

Her har ho bodd sia, og navnet hennes er "Den snille Staksvollhæksa".

Ho e god og snill mot alle, spesielt mot den lille gutten og den lille jenta som ofte er på besøk hos besteforeldran sine...

 

Så til spørsmålet om Trollstien og koførr den har det navnet den har; Jo, det er pga at barnebarnan vårres og trollongan inne i Rødrapberget de blei kjempevænna i eventyran vårres - og de var det som tråkka denne Trollstien førr å kunne møtes og leke sammen i eventyran vårres!

Snipp snapp snute så va spørsmålet om Trollstiens tilblivelse her inne i Staksvolldalen ute!

Thorill