Den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innføres det en rekke nye tiltak

 

De nye tiltakene er:

  • Isolasjonstiden forlenges fra 5 til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7 før avslutning av karantene. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Tiltakene er trådt i kraft, og kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag.

 

 

Nye, nasjonale anbefalinger:

  • Bruk av munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Bruk av munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • Jevnlig testing av skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Kommuner og arbeidsgivere med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten må vurdere økt brukt av hjemmekontor.

 

Fra 25. november må alle som reiser inn til Norge registrere seg før ankomst til Norge, dette gjelder også norske borgere. Les mer her

Kravene til testing ved innreise samt karantene er også skjerpet – les mer om Råd og regler ved innreise til Norge

 

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.

Definisjon av "husstandsmedlemmer og tilsvarende nære" (FHI)

 

Dette kommer i tillegg til tiltakene som regjeringen innførte mandag 29. november for å bremse spredningen av omikronvarianten.

– Kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten bør i tillegg vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Kommunene bør samordne seg regionalt når det er behov for det, sier helseminister Ingvild Kjerkol.